Wat maak je menu?

Kijk, die overwinning kwam natuurlijk ook omdat ons elftal een oranje legioen achter zich wist. En ik verwacht dat de komende dagen de nationalistische uitingen steeds meer het straatbeeld gaan kleuren.

Maar ook inwendig kunnen we ons één voelen met oranje. Wij aten gisteren rode linzen soep. Nu zien die linzen er niet rood maar knaloranje uit, dus laat je niet misleiden…

Bovendien is hij heerlijk en wilde ik hem jullie niet onthouden!

en on top of that komt het recept uit Turkije. Als dat niet dé EK soep is voor ons multiculti elftal? Hm… ik geef toe: het is weleens multicultureler geweest, maar goed. (Khalid Boulahrouz -niet van Turkse afkomst- komt overigens uit mijn geboortestad!)

Pittige rodelinzensoep met ui en peterselie

Olie

Grote ui, gesnipperd

2 tenen knof

1 verse chilipeper, maar mag ook gedroogd, zonder zaadjes

1-2 tl komijnzaad

1-2 tl korianderzaad

1 wortel, fijn

1 tl gemalen fenegriek

1 tl suiker

1 el tomatenpuree

250 gr rode linzen

1,75 kippen of groenten bouillon

zout/peper

evt voor erbij

1 kleine rode ui

1 grote bos bladpeterselie

citroenpartjes

  1. olie verhitten en ui, knof, chili, komijn en korianderzaad toevoegen. (de laatste 2 maal ik meestal wat fijner) Ui bruin laten worden, wortel erbij. 2-3 minuten. Voeg fenegriek, suiker, tomatenpuree en linzen toe.
  2. Schenk bouillon erbij, goed roeren en aan de kook brengen. Zet vuur laag en laat deels afgedekt (ik doe gewoon het deksel erop) 30-40 minuten sudderen tot de linzen barsten.
  3. verdun de soep als hij wat te dik is met water. Breng op smaak met peper en zout
  4. serveer de soep direct uit de pan. Voor een gladdere textuur pureren. Bestrooi met garnituur van ui en peterselie maar zonder dat alles is hij ook al heerlijk!!!

bron: Ghillie Basan- De Turkse Keuken, Veltman Uitgevers

Wil je hem minder pittig? Dat kan: gewoon minder peper nemen!

Dit delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone