Kijkend in kookboeken, op internet en televisie valt me op hoe verschillend een recept beschreven wordt. Op papier en op internet wordt er tot op de halve theelepel nauwkeurig gezegd hoeveel er gebruikt moet worden van een bepaald ingrediënt. Op televisie wil het nog weleens uit de losse hand gaan.
De Italiaanse kok Carluccio giet gewoon een flinke scheut olijfolie in de pan en gooit daar een handvol van het een of ander in. Hij staat er genietend snuivend naast en je ziet dat het water hem in de mond loopt. Genoeg reden voor mij om het ook eens te gaan maken.
Ainsley Herriot zag ik laatst even een ‘delicious’ chocoladesaus maken. Er ging anderhalve reep chocola in, maar de rest ging uit de losse hand. Het dessert werd daarna voor het oog van de camera verorberd door de televisieploeg zèlf. Een echte aanrader dus. Je zag ze smullen!
Ook Jamie Oliver is er sterk in. ‘Two handfulls of rocket’ is voor hem een normale aanduiding op tv. Alhoewel ik niet eens weet hoeveel groter zijn handen zijn dan de mijne, ik raak er niet van in paniek. Die vage aanwijzing in verhouding tot de rest van de ingrediënten geeft me, al is het summier, voldoende houvast.
In zijn kookboeken is hij heel wat preciezer. Tot op de gram nauwkeurig staat er aangegeven hoeveel tomatenprut er door de saus gaat. Blijkbaar willen de uitgevers dat. Des te nauwkeuriger een recept des te kleiner de kans van mislukken bij bereiding door de thuiskok.
Het vreemde is dat ik veel kookboeken bezit maar toch ook heel graag uit de losse pols kook. Wanneer ik een keer een recept volg, loop ik continu heen en weer tussen boek en fornuis. Beter voor mezelf is om de strekking van zo’n recept in mijn hoofd te printen en het boek daarna weg te leggen. Met gezond kookverstand kom je namelijk een heel eind.
Het leuke van internet is weer dat er recepten van thuiskoks opstaan. Iedereen beschrijft het op de manier die hij of zij het duidelijkst vindt. Dat kan heel kort en sober zijn. ‘Fruit de ui.’ Geen onzin. Gewoon de feiten op een rijtje.
Laatst las ik een aardige variant op dat alledaagse ‘ui fruiten’: ‘Nadat de olie heet genoeg is mogen de fijngesneden uien erbij. Blijf erbij staan en geniet van de geur.’
Kijk, dat mag in letters ook best eens gezegd worden! Want tijdens het koken gaat het niet alleen om het eindresultaat, maar ook om het genieten van de bereiding zelf…