Alpe d’HuZes aankomst. Zaterdag en zondag

Le Bourg d’Oisans kleurt deze week oranje. Deelnemers, organisatie, vrijwilligers, familieleden en toeschouwers nemen langzaam aan bezit van het Franse dorpje onderaan de Alpe d’Huez. Ook bovenop de berg stromen de hotels geleidelijk vol. Het dorpje zelf, met zo’n 2984 inwoners, is voorbereid op de grote toeloop. Overal hangen oranje ballonnetjes, banieren met het logo van het Alpe d’HuZes evenement erop en bordjes met Welkom Alpe d’HuZes. De supermarkt is speciaal voor de Nederlanders op zondagochtend geopend zodat de nodige proviand kan worden ingeslagen. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Op het Frans van het personeel na is slechts Nederlands te horen. ‘Waar staat de suiker?’. Een hilarische stemming heerst. ‘Het lijkt wel een Hollandse supermarkt!’ Overal shirts en jasjes met Alpe d’HuZes logo. Fietsers zijn goed te herkennen aan de afgetrainde koppies. Verder organiseert de bevolking van Le Bourg d’Oisans zondagmiddag speciaal voor de bezoekers op de markt een welkomstfeest met muziek.

Het weer bij de Hollandse berg begint zondag vertrouwd. De wolken blijven rustig hangen en regenen gestaag leeg. Gaandeweg de dag wordt het beter en voor donderdag, de dag waar alles om draait, worden goede weersomstandigheden verwacht. Bovenop de berg arriveerden zaterdag vijf enorme vrachtwagens vol gesponsorde goederen. Ook zij werkten zich door de 21 krappe haarspeldbochten bergopwaarts waar de fietsers 3 juni hun tanden in gaan zetten. Vrijwilligers laadden alle spullen uit in het Palais des Sports, zenuwcentrum deze week. Andere vrijwilligers bouwden zondag de eetzaal op zodat er dagelijks gegeten kan worden. Het is dit jaar anders georganiseerd in de keuken. Maaltijden zijn voorbereid in Nederland en hoeven slechts opgewarmd te worden. Alleen voor- en nagerecht worden ter plekke bereid.

De groep Sallandse vrijwilligers arriveerde zaterdag aan het eind van de dag. Onder zonnige omstandigheden werd het kampement gemaakt. Ze beschikken over een grote groepstent waar twee terrasverwarmers voor een aangenaam binnenklimaat zorgen. Een domper voor de organisatie is dat Hetty van Hoof, teamcaptain van alle vrijwilligerstaken, vrijdag onverwachts aan haar blindedarm werd geopereerd. Ze wordt gemist en de aanwezige organisatie zet alle zeilen bij om alles in goede banen te leiden. Voor de Sallanders maakt het weinig uit. Hun vrijwilligerstaken, veelal rondom het koken, zijn reeds ingedeeld en zondag begonnen ze met opbouw en werkzaamheden in de keuken. Voorbereiden avondeten, opscheppen maaltijden, eetzaal klaar zetten, opruimen na die tijd en andere bijkomende klusjes behoren tot hun voornaamste bezigheden deze week. Op de koersdag zelf vlaggen ze in bocht 10 en 11.

Deze tekst stond maandag 31 mei 2010 in de Sallandeditie van De Stentor.

Dit delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone