Herrie aan de Horizon / Wat maak je menu?

Normaal kook ik thuis, of bij vrienden, of op de boot, of op de camping. Afgelopen zaterdag kookte ik in De Kookfabriek in Duivendrecht. Voor Herman. En als je het in kookland over Herman hebt, kan dat maar één iemand zijn: Herman den Blijker.

De nachten ervoor heb ik daarom niet al te best geslapen. Dat lag ook aan het feit dat ik op een matje in een Valk (= soort zeilboot) sliep. Naast jongste en een mik. (= soort van stok waarin de giek ( = een ander zeilding) rust) Het vreemde van zo’n onrustige nacht is dat je bij het ontwaken topfris bent. Meestal stort je dan halverwege de dag in.

Dat gebeurde die dag niet. Omdat ik voor Herman moest koken. En de gehele redactie van het te maken programma Herrie aan de Horizon.

De Kookfabriek bleek een geweldige ruimte met achttien aanrechten en fornuizen. In drie groepen mochten de geselecteerde kandidaten gaan kokkerellen. Niet zomaar iets uit de losse pols. Herman (of meer waarschijnlijk: zijn redactie) had bedacht dat we in één uur tijd tomatensoep, een bal gehakt, een garnituur van aardappel en boontjes, mayonaise en een groentegerecht naar keuze moesten maken.

Op zich nog wel te doen, ware het niet dat Herman (of nog waarschijnlijker: zijn redactie) een aantal koks uit zijn restaurant had meegenomen. Herman kon tenslotte niet alles in zijn eentje proeven…

Die koks hadden volgens mij als taak om iedereen zo nerveus mogelijk te maken. IJsbrand (= rechterhand van Herman) stond naar me te kijken terwijl ik een ui sneed. Ik deed dat op correcte wijze, maar onder zijn blikken had ik het gevoel het verkeerde uitje, het verkeerde mes en de verkeerde snijplank gepakt te hebben.

Later kwam er een andere kok vragen waarom ik tomaten ontvelde. ‘Voor die soep natuurlijk.’ Hij keek me merkwaardig aan en ik begon nog meer aan mezelf te twijfelen.

Naast alle koks (Herman heb ik tijdens het koken niet gezien bij mijn aanrecht) kwamen aan de lopende band allerlei redactieleden met en zonder camera vragen stellen. Ik kan me nog vaag een moment herinneren dat ik mijn mayo aan het afmeten was, de boontjes en de aardappelen in de gaten hield, mijn bal behoedde voor aanbranden en de soep liet pruttelen, en er een vrouw glimlachend aan me vroeg wat het geheim van een goede tomatensoep was. De camera draaide. Ik meen iets geantwoord te hebben over goede tomaten, lekkere olijfolie, balsamico azijn en het liefst nog wat basilicum, maar dat was nergens te bekennen in die hele fabriek. Best koelbloedig geantwoord, nu ik erover nadenk.

Het was een geweldige dag, ik zou het echt zo weer over doen. Een soort topsport op kookgebied, zo leuk!

Nu vrees ik de montage van de redactie. Want ik ben niet door. Helaas. Die cruise langs Europese steden gaat aan mijn neus voorbij. Mijn mayo was niet de enige die mislukte die dag. Ik weet dat de mayo van een finalist nog vloeibaar was. Maar die van mij gaat geheid getoond worden. Ik zie nog steeds de camera mijn bak induiken. En hoor Hermans voice-over er ook al bij…

9 Reacties to “Herrie aan de Horizon / Wat maak je menu? -24-”

 1. saskia Says:
  Als je maar een lekker balletje gehakt hebt gebraden….want daar is Herman volgens mij dol op!
 2. karin Says:
  tja…eh… ik vrees dat ik het verkeerde gehakt genomen heb… Maar daardoor ben ik niet buiten de boot gevallen, want de bewuste finalist had ook een verkeerde bal gedraaid.
 3. Bolus Says:
  Ben fan van Herman’s kookkunsten (De Engel was top destijds) maar van zijn programma’s wat minder: ik versta zijn gemompel gewoon vaak niet…
 4. saskia Says:
  Ja, maar dat is juist de aardigheid. Volgens mij praat hij voortdurend met zijn mond vol….

  Trouwens, als die genoemde finalist zowel vloeibare mayo als een slechte bal had gemaakt, ben ik nu wel benieuwd waarom hij/zij dus toch nog de finale heeft gehaald. Leuk mediageniek typje?

 5. karin Says:
  @bolus: bwahsjeggie? Ik hoop maar dat meer mensen hem niet verstaan. Heeft die voice-over bij mijn mayo tenminste geen effect…

  @saskia: ja, leuk typje, jong vooral, goed voor de doelgroep! En ik heb er een halve middag errug gezellig rosé mee zitten drinken! ;)

 6. Sjeel Says:
  Wat een geweldig avontuur. Jammer dat het niet wordt vervolgd. Maar mocht je weer heel graag een keer buitenshuis willen koken dan stel ik mijn keuken aan je beschikbaar en wil ik ook nog wel je kookkunsten proeven!
 7. karin Says:
  Hahaha, jawel…: binnenkort gourmetten bij jou thuis :)!!!!
 8. linda Says:
  hallo

  Even een vraag welk cruise schip is het?
  Kan het nergens terug vinden

 9. karin Says:
  Ha Linda!

  helaas ben ik niet uitgekozen om mee te gaan….:( Ik heb geen idee welk cruise schip het is. Vanaf 2 september begint de serie en wie weet komt het daar nog ter sprake. Dat zal pas na een of twee afleveringen zijn. Eerst worden er beelden getoond van iedereen die graag mee wilde maar volgens de redactie van het programma niet goed (lees: gek, camerageniek) genoeg was.

  Groet!!

Dit delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *