Groen

Vandaag was ik in de stad. Er liepen allerlei groepjes rond met hoedjes op en borden om hun nek met gekke kreten. Ook moesten ze liedjes en dansjes op straat doen. Ontgroenen noemen ze dat. Ik heb aan mijn kinderen uitgelegd dat sommige studenten zich bij een vereniging aansluiten als ze net gaan studeren. Over excessen zoals je ze wel hoort uit steden als Leiden heb ik het maar niet gehad. Want dat er ook gruwelijke dingen gebeuren tijdens ontgroeningen lijkt me wel duidelijk.

De studie die ik ging doen had geen vereniging of wat dan ook. Dat paste natuurlijk niet bij zoiets als een kunstacademie. Ik meen dat de hbo-opleidingen in Arnhem wel iets dergelijks hadden. Ik vond het maar niets: dat geforceerd bij elkaar zijn en ik weigerde me aan te sluiten bij iets dergelijks. De verhalen die ik van een vriendin hoorde die wel ontgroend werd, bevestigden mijn ideeën erover: belachelijk! Al die vernederingen zouden je sterker maken? Nou… ik vond dat die eerste maanden op kamers in een wildvreemde stad zonder dat je ook maar iemand kende me ook wel sterk maakten. En om dan dingen met je te laten doen als urenlang stilstaan of je één jaar oudere medestudenten aanspreken met U of je mond dichthouden of drie nachten niet slapen en tegelijkertijd kinderliedjes zingen… Nee, dat alles had dit proces echt niet vergemakkelijkt.

Maar die mening heb ik vandaag even voor me gehouden toen ik het uitlegde aan de kids. Ik heb verteld dat sommige studenten het fijn vinden om ergens bij te horen, zo leer je immers makkelijk mensen en de stad waarin je studeert kennen. En dat is natuurlijk ook wel weer zo.

Thuisgekomen wilde ik een blikje tomatenpuree openmaken. Ik zocht naar mijn blikopener. Mintgroen is tie. Meteen was ik weer ruim 20 jaar terug in de tijd. Op kamers in Arnhem was een blikje tomatenpuree waarschijnlijk het eerste dat ik ermee opende. Ik kocht hem bij de Blokker in het oude centrum van Maassluis. Daar verzamelde ik mijn complete kamer-’uitzet’. Van de vier bekers die ik destijds kocht, zwart, geel, blauw en groen, is alleen de mintgroene over. Sterke kleur blijkbaar…

Dit delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *