Wat maak je menu?

Sint is weer in het land. Officieel mag je je NU te buiten gaan aan pepernoten*. Wanneer je met die dingen begint zodra ze in de winkels liggen, na de zomer, zouden ze je ondertussen je neus uitkomen. Of een koekkruidenallergie hebben opgebouwd.

Maar nu mag het. Laat je huis ruiken naar Sinterklaastijd! (recept vermenigvuldigen bij grote behoefte aan pepernoten)

recept:

100 gr. zachte boter – 100 gr. bruine basterdsuiker – 1 volle eetlepel koekkruiden – 1 theelepel gemberpoeder –  200 gr. bloem –  1 afgestreken theelepel bakpoeder – 1 snuf zout – 3 eetlepels melk

Doe alles in een mengkom. En kneed. Kneed tot je een samenhangende bal deeg hebt. En dit duurt altijd langer dan je lief is…

Bal een tijdje in plastic verpakt laten rusten op koele plek. Dit hoeft geen koelkast te zijn, maar een kelder of onverwarmde ruimte is ook prima.

Van de bal kleine pepernootjes vormen. Op bakpapier leggen. In oven op 200 graden in een kwartiertje bruin bakken. Laten afkoelen. Smullen.

Kneden heb ik geleerd van leerlingen op mijn vorige werk. De Marokkaanse en Turkse meiden krijgen dat van huis uit mee. Het zit hen nog in het bloed. Ooit zat het ook bij ons in het bloed, sterker nog: het zit er nog steeds, het moet alleen weer wakker gemaakt worden.

Kneden doe je niet alleen met je vingers. Het gaat het best met je hele lichaamsgewicht. Zet je vuist in de kom met ingrediënten en stomp er in met een draaiende beweging. Dit wissel je af met het met de gehele hand samenknijpen van het deeg. De kunst is om één hand schoon te houden (die houdt de kom vast) terwijl de andere hand druk aan het werk is. Natuurlijk mag je lekker met twee handen gaan kneden en stompen. Doe ik ook.

*En ja, ik wéét dat er kruidnoten bestaan en pepernoten. Toch blijf ik de dingen waarvan ik het recept zojuist gegeven heb stug pepernoten noemen.

Dit delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone